Muffinsbak

LCHF-muffins med smak av choklad och kokos



100 gram Smör
2 dl kokosflingor
3 ägg
3 msk kakao
2 msk sötningsmedel
hackade hasselnötter och mandlar

Smält smörer och blanda i kokosflingorna, låt svälla.
Knäck äggen och separera gulan från vitan.
Vispa vitan hård och fluffig.
Vispa ihop äggula, kakao, sötningsmedel och de hackade nötterna.
Tillsätt smör och kokos-blandningen.
Vänd ner äggvitan.

Fördela i muffinsformar på en plåt och låt grädda i ca 10 minuter

Dessa muffins fick en ganska musig kakaosmak med en lite besk eftersmak kan tänka mig att en klick philadelphia i smeten skulle gjort den lite lenare i smaken, men det hade jag inte hemma :)
Ska äta dessa med färska jordgubbar och en klick vispgrädde, mumma!

Gryta

Mustig gryta med zuccin och broccoli



Grytbitar av nöt
Passerade tomater
Purjolök
Gul lök
Broccoli
Zuccini
Grädde
Förtjockningsmedel
Fond
Buljong
Rödvinsvinäger

Stek köttet ochden gula löken, låt puttra i 30-40 min Med buljongen, fonden, de passerade tomatern och rödvinsvinägern och grädde
Skär broccolin, purjon och zuccinin i bitar
Tillsätt grönsakerna mot slutet och red med förtjockningsmedel till lagom krämig konsistens för gryta.

Hugg in, och inte många kolhydrater efter en helg med en massa fuskande! :P Vi har dock medvetet börjat fuska lite nu efter några månader med ganska strikt diet, dessutom är det så jobbigt när man bli bortbjuden att behöva tacka nej till gosaker :P :)

Wook

Kyckling Wook med Broccoli & haricots verts



Kyckling filéer i strimlor
Färsk broccoli
Rödlök
Purjulök
Vitlök
Haricots verts
Zuchini
Valnötter
Vispgrädde

Marinad till kycklingen:
Soya
Olja
Paprikapulver
Currypulver
Vitlök
Vitpeppar
Spiskummin

Marinera kycklingstrimlorna.
Hacka löken i stora bitar, både rödlök och purjo. Dela broccolin.
Strimla zuchini med potatisskalare och låt rinna av på papper.
Krossa valnötterna.
Börja steka kycklingen tills den är genomstekt, sedan tillsätter du resten.
Töm på lite vispgrädde och låt puttra.

Söndags-Pizza

LCHF-Pizza


Pizzadeg:
5 ägg
1 paket Philadelphia
Riven ost
Vispgrädde
Bakpulver
xSalt och peppar
Timjan

Fyllning:
Passerade tomater & Tomatpurré
Bacon & Salami
Sparris & Champinjoner
OST!
Rödrök & Oliver
Osv. osv. osv.

Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop smeten, häll i en långpanna och ställ in i ugnen i mellan 20 och 30 min.
Ta ut pizzabottnen och lägg på fyllningen, skjuts in i ugnen!

Hallon och nöt "coctail"




Hallon
Valnötter
Mandlar
Hasselnötter
Vispgrädde

Lägg i hallonen, rosta nötterna och lägg över. Toppa med vispad grädde. MUMS!

LCHF = Mat för ögat

Har ni tänk på vilken vacker mat man oftast äter när man äter LCHF-mat? Många färger och många olika komponenter på tallriken. Det gillar vi! Och säger dom inte att man till stor del också äter med ögonen :)

Kabanoss med grön sparris, champinjoner och sallad



Smörstekt kabanoss med HÖG kötthalt, grön sparris och champinjoner.
Blandsallad med avokado och körsbärstomater.

Gott, gott, gott och lättlagat!

Middag

Baconinlindad kyckling med rättikagratäng


Kyckling filéer
Bacon
2 halvstora Rättikor
Grädde
Philadelphia ost
Blandsallad
Bearneisesås
Tillaga kycklingen i ugnen på ca 175 grader med baconet lindad omkring tills den är genomstekt.
Skala och skiva rättikan och koka tills den blir mjuk.
Koka upp grädde och philadelphia
Hacka gul lök
Varva lök och rättika i en form och töm över gräddblandningen
Riv ost och strö över gratängen.
Tillaga i ugnen på 175-200 grader tills den har fått färg och puttra lite.
Servera med en blandsallad och sås.
Smaskens! Dock upplevde jag Rättikan lite vattning denna gång, tror det var för att den inte fick ånga av efter att jag kokat den ordentligt, så ta er tid så det får göra det! :)

Snabbmat

Max - Delifresh



Idag blev det en snabb middag på Max, åt då denna Delifresh burgare som smakar helt okej, tycker Max är så himla mycket bättre än Mc Donalds på många sätt men framför allt har dom ju lite alternativa mål också, som denna t.ex.
Jag åt dock ingen bönsallad till, dels eftersom jag har fått för mig att bönor har mycket kolhydrater, eller? Och för att jag hellre köpte Mozarella-sticks, dock satt jag och skalade av frityrsmeten på dem eftersom den inte var så god och för att jag inte ville få i mig så mycket mjöl.
Men HEJJA Max! För att dom iaf ger än ett alternativ. Tummen upp!

Påsk-gott

Chokladkaka med Blåbär

Denna kaka blev inte så värst lyckad, men den smakade helt ok och jag tror att det är ett recept att utveckla med tiden och kanske förhoppningsvis kan ge lite inspiration.




Kakao
Kaffe
Linfrö
Mandel
Liiite honung
2 ägg
ca 75 smör

Mixa linfrö och mandel, tillsätt äggula, kakao, liiite honung (för söttma, här tror jag att man kanske borde tillsätta lite sötningsmedel och lite vaniljpulver) och kaffe och blanda ihop.
Smält smöret
Vispa vitorna fluffiga
Häll i smöret i röran och vänd sedan ner i den vispade äggvitan.

Grädda i 10-15 min och servera med bär, i detta fall blåbär. Siktade även lite kakao över för smak och utseende.

Ibland får man göra det bästa av situationen, hemma hos min föräldrar fanns inte så mycket att baka av men jag kommer garaterat testa detta igen när jag kommer hem och har lite mer Lchf-vänliga råvaror att välja på :)

Snacks!

Rostade mandlar

ca 100 gram mandlar
Salt, ev. andra kryddor
Vatten

Sätt ugnen på 125 grader.
Koka upp välsaltat vatten (mycket salt)
Rör om så saltet löser upp.
Ta av kastrullen av plattan och lägg i mandlarna.
Låt de ligga och dra i några minuter och töm sedan bort vattnet.
Lägg upp mandlarna i en ugnssäker form och krydda ev. men någon annan krydda, vi hade lite cayénpappar för att få lite sting.
Skjuts in i ugnen i ca 10 min!
Klart!

Ser ett samband..

..kassler och annat fläskkött som karré och kotletter. Scrollade ner på sidan och insåg att det är mycket samma lika här nedan. Med andra ord är det dags att testa något nytt.
Kyckling är ju så magert så jag tror det är därför det blivit lite av det, men det borde väl finnas annat att laga?
Någon som har tips på något annat? Även om Kassler och karré är väldigt gott, men lite variation kanske skulle sitta fint. Nu bör även tilläggas att vi inte BARA äter kassler och karré men om man kollar igenom bloggen lite snabbt kan man nästa tro det :P
Länka gärna era och andras bloggar! Eller bra sidor med recept för lite inspiration.

Grilldags

Grillad fläskkarré med avokadosallad, halloumiost och enkel sås



Idag blev det grillat, nu känns det som om sommaren verkligen är på gång, härligt!

Fläskkarré i skivor marinerade med valfri marinad, vi hade en med soya, kalvfond, peppar och olja.

Salladen innehåller lite väl mycket tomat (detta pga. att vi skulle tömma kylen =P) Gurka, Isbergssallad, 1 avokado, rostade pinjenötter, olivolja, salt och peppar.

Halloumin grillade vi tillsammans med köttet

Och till sist såsen kokades ihop med lite grädde, creme fraiche, tomatpuré, en rökig skvätt whisky, köttbuljongstärning, soya och kalvfond, avsmakad med salt och peppar samt en gnutta senap. Man kan med fördel ha lite mer än en gnutta men min sambo gillar inte senap så då får man hålla igen ;)

Vardagsgott

Kassler med Broccolipuré & Champinjonsås med smak av tomat



Kassler i skivor
Broccoli
1-2 Charlottenlökar
Grädde
Creme Fraiche
Salt/Peppar
Champinjoner
Tomatpuré
Soya

Koka Broccolin i saltat vatten
Hacka/mixa charlottenlöken
Stek Kasslern i massor av smör
Lägg över kasslern i en form
Stek champinjonerna i samma panna, utan att skölja ur den goda skyn.
Tillsätt grädde i pannan och koka upp, smaksätt med tomatpuré och soya, avrunda med creme fraiche och salta och peppra efter behov, tänk på att både soyan och kasslern är salt.
Mixa den kokta broccolin slät tillsamans med charlottenlöken, tillsätt grädde och creme fraiche så Du får en krämig konsistens, smaksätt med salt och peppar.

Till detta åt vi också en grönsallad med gurka.

Kassler: 22 g protein, 1 g kolhydrater /100 gram
Broccolipuré (4 port.): 33 g fett, 8 g kolhydrater


Sommaren är här!

Jordgubbar med vispad grädde
Jordgubbar: 8g kolhydrater / 100g
Laktosfri vispgrädde: ca 3g kolhydrater / 100g, 40 gram fett

Uppdatering

Länge sedan det bloggades någon mat här nu, tyvärr, vet inte vad det beror på...
Jag har nu efter en månad gått ner ca 3-4 kg, har dessutom inte lika svullen mage längre och det känns mycket bättre att träna.
Min sambo har dock gått ner ca 5 kg vilket är lite väl mycket, så han har nu fått börja fuska lite för att inte helt försvinna.
Bör tilläggas för alla som kör med Lchf för att gå ner i vikt att så är inte det primära fallet för vår del.
Vi har varit vad man kan kalla "normalviktiga"
Jag: 163 cm lång och vägt ca 64 kg
Han: 175 cm lång och vägt ca 73 kg
Däremot var det nog främst jag som ville gå ner till min matchvikt på ca 57 kg eftersom jag en längre tid har vägt över 60 kg vilket egentligen inte är det optimala för min del. (Säkert många som kommer irritera sig över dessa kilon, men som sagt viktnedgång är inte det primära för vår del).
Det primära i vårt testanden av Lchf har varit och är att se om man med denna diet mår bättre, blir piggare och får ett allmänt högre välbefinnande än tidigare.
Detta känns svårt att svara på redan nu, men en sak är klar att alla våra mitt i veckan unnande av chips, nötter, ost och kex, öl, vin osv. osv. har minskat drastiskt. Dessutom har jag varit en riktik "potatisoman" och min sambo en riktig "pastaälskare" något som bara har varit sunt för oss att dra ner på.
Dessutom finner vi en otroligt stor glädje i att testa nya maträtter och recept dessutom har vi börjat laga mat tillsammans i större utsträckning än tidigare. Kanon roligt! :)

Söndagsmiddag

Fläskkotlett med murkelsås, bearneise sås och sallad


Fläskkotletter
Murklor (på burk)
Vispgrädde
Soya
Roman sallad
Gurka
Coktailtomater
Avokado
Sparris

Stek kotletterna och låt dem puttra i pannan med en skvätt torrt rödvin, charlottenlök och kalvfond.
Blanda romansallad, tomater, gurka, avokado till en sallad och smaksätt med olivolja, salt och peppar.
Stek sparrisen/koka lätt
Sås: Bryn på murklorna i en kastrull med lite charlottenlök och smör. Töm på rikligt med vispgrädde, smaksätt med salt, peppar och soya och låt koka ner till en mustig sås.

Bearneisesåsen köpte vi färdig, detta på grund av en blandning av lathet och okunskap i ur man gör bearneisesås, är det någon som har något tips och bra recept?

RSS 2.0